Μετά από την Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη), τη Λέσβο (Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου) και τα Χανιά (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου),  στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η έκθεση με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel Αϊβαλί του Soloúp, από τις εκδόσεις Κέδρος.  
Στην έκθεση παρουσιάζονται εικόνες, πρωτότυπα σχέδια και προσχέδια σε μολύβι από το Αϊβαλί, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό που προέκυψε κατά την έρευνα. Περιλαμβάνονται θεματικές ενότητες για τον τρόπο κατασκευής και αφήγησης της ιστορίας με τη μορφή comics αλλά και τη χρήση πηγών (cartpostal, παλιές φωτογραφίες, στολές, πλοία, κλπ.) κατά την σχεδίαση. 
Ένα ταξίδι στον χρόνο.
Η Μικρασιατική καταστροφή και η Συνθήκη της Λοζάνης με την ματιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς προσφύγων.
 Το κενό – η λωρίδα μεταξύ των πάνελ - αποτελεί δομικό εργαλείο οργάνωσης και νοηματοδότησης των κόμικς. Το κενό - μεταξύ του εκεί και του εδώ, του τότε και του τώρα, του «Εμείς» και «Αυτοί» - κυριαρχεί στην οπτική αναπαράσταση της προσφυγικής εμπειρίας (η θάλασσα, ο σιδηρόδρομος, τα σύνορα• η παράθεση φωτογραφιών του πριν και του μετά• το άγγιγμα σωμάτων, η μεταμφίεση).
 Η κα Παπαηλία αναφέρει χαρακτηριστικά: «στη σύντομη εισήγηση αυτή, εμπνευσμένη από το graphic novel Aϊβαλί του Σολούπ, θα αναρωτηθώ αν με τη βοήθεια των κόμικς μπορούμε να διαβάζουμε με πιο κριτικό τρόπο τις εικόνες της σύγχρονης προσφυγικής κρίσης οι οποίες μας κατακλύζουν στα ΜΜΕ.»
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Νοεμβρίου 2015.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 
Δευτέρα: κλειστά
 Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00 και 18:00-21:00
Σάββατο, Κυριακή: 10:00-14:00

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ
Γ. Παπανδρέου 2- Τ.Κ. 41334 ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τηλ.: 2410- 621.205
FAX : 2410-621.204
http:/www.katsigrasmuseum.gr

Share on Google Plus
    Account Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου