Τραγούδησαν και χόρεψαν στα μονοπάτια που χάραξε της «γερακίνας ο γιός». Κυρίως όμως μαθητές και δάσκαλοι του 32ου δημοτικού σχολείου Τρικάλων «ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ» έδειξαν ότι το σχολείο δεν είναι μόνο το κτίριο, η ολοκλήρωση της ύλης, η τυπική γνώση, αλλά είναι, κυρίως το άνοιγμα στην κοινωνία, μέσα από μία εκπαιδευτική διαδικασία που προάγει ανθρώπους ελεύθερους, με ανοιχτό μυαλό και αμφισβήτηση.
Το 32ο δημοτικό σχολείο Τρικάλων τίμησε το Σάββατο 26 Μαρτίου τον Κώστα Βίρβο με μία διπλή εκδήλωση. Το πρωί με ημερίδα που φώτισε πολλαπλώς τη ζωή και το έργο του Κώστα Βίρβου και το απόγευμα με μουσικοχορευτική παράσταση, στην οποία πήραν μέρος όλα τα παιδιά και όλοι οι δάσκαλοι του σχολείου, που φώτισε άπλετα το έργο του Κώστα Βίρβου, συνδέοντάς το με το σήμερα, με τις δυσκολίες και την κρίση και με το μήνυμα «δεν ζούμε γονατιστοί».


Η ημερίδα
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Τρικάλων. Την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ενώ τις εργασίες κήρυξαν η διευθύντρια του σχολείου κ. Ευαγγελία Τζαβέλλα – Βασιλείου και η δασκάλα κ. Γεωργία Καλλιτσουνάκη. Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Βασιλένα Μητσιάδη και ο διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Νομού Τρικάλων κ. Χρ. Μπουλούμπασης.
Για τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Κώστα Βίρβου μίλησε η Τρικαλινή συγγραφέας κ. Μαρούλα Κλιάφα, ενώ για τις ανθρώπινες αξίες που διέπουν το έργο του Κώστα Βίρβου μίλησε η κόρη του Μαρία Βίρβου.


Επίσης, με θέμα «μικρό αντίδωρο στον μεγάλο πατριώτη μας, Κώστα Βίρβο», μίλησε ο πρώην νομάρχης Τρικάλων κ. Στέφανος Πατραμάνης, ενώ για τη «μεγάλη έξοδο ενός μεγάλου δημιουργού», μίλησε ο φίλος του, ομοτ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ. Ευάγγελος Φούντας. Για τα παιδικά του χρόνια στα Τρίκαλα μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Βάϊος Τάσιος, ενώ για το στιχουργικό του έργο, για τον καημό και τη χαρά του δημιουργού μίλησε η εκπαιδευτικός – στιχουργός κ. Μαρία Μουτσάκη. Τέλος, για την συνεργασία του με τον Κώστα Βίρβο, μίλησε ο τραγουδιστής κ. Κώστας Σμοκοβίτης.
Η παράσταση
Σε ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, όλα τα παιδιά του 32ου δημοτικού σχολείου και όλοι οι εκπαιδευτικοί ξετύλιξαν μπροστά στα μάτια εκατοντάδων θεατών όλο το στιχουργικό έργο του Κώστα Βίρβου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Βίρβος φοίτησε στο 3ο δημοτικό σχολείο Τρικάλων, (το σημερινό 32ο σχολείο, το οποίο έχει πάρει το όνομα του δημιουργού), ενώ την παράσταση παρακολούθησαν η σύζυγος του αείμνηστου στιχουργού, οι κόρες του και εκατοντάδες Τρικαλινοί.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Τα παιδιά χόρεψαν και τραγούδησαν στα μονοπάτια του χάραξε της «Γερακίνας ο γιος». Φώτισαν άγνωστες – ακόμη και στους Τρικαλινούς – πτυχές της ζωής του, μίλησαν για την ιστορία τραγουδιών του, έδωσαν το στίγμα του αγωνιστή της ΕΠΟΝ Κώστα Βίρβου, ανέδειξαν το μέγεθος του λαϊκού ποιητή, τραγούδησαν την ανάγκη για ενότητα, αλληλεγγύη και αγώνα («…όποιος για το δίκαιο δεν παλεύει θα ζει και θα πεθαίνει σαν ραγιάς…» από τον Θεσσαλικό κύκλο), τραγούδησαν την ανάγκη να μη ζούμε γονατιστοί.
Βίρβος

Η παράσταση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί παρά με «Της Γερακίνας γιος», για να καταχειροκροτηθούν, μαθητές και δάσκαλοι του σχολείου. Την παράσταση επένδυσαν «ζωντανά» οι εξαίρετοι μουσικοί της ορχήστρας «Κληματαριά». Στην κιθάρα ήταν ο Γιώργος Παλαβράκης, στο βιολί ο Γιώργος Αγγέλης, στον μπαγλαμά ο Άκης Δήμος, στο μπουζούκι ο Σεραφείμ Μπακάλης, έπαιξε μπουζούκι και τραγούδησε ο Νίκος Τζαβέλλας, ενώ τα περισσότερα τραγούδια του Βίρβου ερμήνευσε η διευθύντρια του σχολείου κ. Ευαγγελία Τζαβέλλα. Χόρεψε επίσης της «Γερακίνας Γιος» ο δάσκαλος του σχολείου Βαγγέλης Καμινάρης.
Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η ΕΡΤ Λάρισας.

πηγή