Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας η ψυχολόγος Μίνα Ερκετζίκη για τη σημασία της διατροφής στην ψυχολογία υπογράμμισε ότι «η τροφή είναι το καύσιμο του οργανισμού, εμείς εστιάζουμε στο να έχουμε υγεία, ευεξία, ενέργεια, καλή διάθεση και όχι τόσο για το πώς φαινόμαστε από άποψη κιλών. Στην παιδική διατροφή το θέμα εστιάζεται στην ανάγκη που έχουμε σαν λαός και στη σημασία που δίνουμε στο φαγητό.
Μέσα από το φαγητό έχουμε μάθει να εξυπηρετούμε και άλλες μας ανάγκες, έχουμε μάθει να συνδέουμε συναισθήματα όπως της αγάπης, της φροντίδας, της μητρικής ζεστασιάς και αγκαλιάς. Όταν καταλάβουμε ότι το φαγητό είναι περισσότερο να εξυπηρετεί ανάγκες του σώματος και όχι συναισθηματικές τότε θα αλλάξει και ο τρόπος που εμείς και οι γονείς βλέπουμε το φαγητό. Κάθε άνθρωπος δεν θέλει την ίδια ποσότητα τροφής, γενικά όμως τα παιδιά έχουν περισσότερη επαφή με το σώμα τους και ζητάνε αυτό που χρειάζονται».
Ερωτηθείς να σχολιάσει τις επιδράσεις της τηλεόρασης στα παιδιά τόνισε ότι «τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο το ένα από το άλλο και όχι από την τηλεόραση».
Αναφορικά με τις δράσεις στη στέγη αλληλεγγύης των Ενεργών Πολιτών δήλωσε ότι «συμμετείχαμε σε δύο δράσεις με τη στέγη των ενεργών πολιτών και με το πρόγραμμα ΟΤΕΒΑ της αντιδημαρχίας πολιτισμού, που στηρίζουν οικονομικά αδύναμες οικογένειες, είδαμε θέματα παιδιών και γονιών που δυσκολεύονται οικονομικά, είδαμε την ψυχολογία τους και την επίδραση της κρίσης στην οικογένεια και παρατηρήσαμε ότι ψυχολογία δεν είναι προτεραιότητα.
Τα παιδιά σε κάθε ηλικία καταλαβαίνουν, θα πρέπει να τους μιλάμε σε κάθε ηλικία. Όταν μιλάμε με τα παιδιά πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε και καθίσουμε στο ύψος τους, έχουν ανάγκη από την βλεμματική επαφή, αλλά και να τα ακούμε περισσότερα όχι μόνο να τα συμβουλεύουμε. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τους λικιωμένους».
1175,0,0,0,348,256,330,1,0,100,53,0,0,100
Σύμφωνα με την κα Ερκετζίκη, «πρέπει να ακούμε το σώμα μας, στη διάθεσή μας, ο αθλητισμός είναι βασικός, έχει πολύ ευρύ φάσμα, πρέπει να βρει ο καθένας αυτό που του αρέσει, να μην κάνουμε κάτι επειδή πρέπει, μόνοι μας ή και με παρέα, αυτό που βοηθάει στην ψυχολογίας μας είναι το «μαζί»