Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την εποχή το κούρεμα των προβάτων και ειδικότερα των μετακινούμενων κτηνοτρόφων. Τα ψαλίδια έχουν πάρει «φωτιά» με τους κτηνοτρόφους να συγκεντρώνονται σε κάθε μαντρί και να αλληλοβοηθιούνται στο κούρεμα των προβάτων. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη συγκέντρωση και ως το δικό τους Πάσχα καθώς έχουν την ευκαιρία να μαζεύονται να συζητάνε τα δικά τους προβλήματα και μετά το κούρεμα να το ρίχνουν και στο γλέντι, αφήνοντας στην άκρη για λίγα λεπτά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Kourema provata 1
Το κούρεμα των προβάτων και των γιδιών, κουρεύονται τον Μάιο και τον Ιούνιο, είναι μια διαδικασία επιβεβλημένη για την υγιεινή του ζώου. Το μαλί πλέον δεν έχει καμία αξία, παρά το γεγονός ότι τα μάλλινα ρούχα είναι καλύτερα και πιο ακριβά. Όπως σε πολλά παραγόμενα είδη έτσι και εδώ, αυτοί που κερδίζουν είναι οι έμποροι. Παλαιότερα το μαλί είχε μεγάλη αξία. Το μάζεμα του μαλλιού το κάνανε οι γυναίκες που διάλεγαν το καλύτερο για τα ρούχα που ήθελαν να φτιάξουν η τα υφαντά που υφαίνανε στον αργαλειό.
kourema provata 2
Τώρα, ούτε υφαντά υπάρχουν, ούτε γυναίκες να γνωρίζουν την τέχνη της επεξεργασίας του μαλλιού και της υφαντικής. Σήμερα οι κτηνοτρόφοι μαζεύουν το μαλί σε μεγάλα τσουβάλια και το πωλούν σε εξευτελιστική τιμή, αφού από τα χρήματα που θα πάρουν δεν βγάζουν ούτε τις μπύρες και το κρασί που αγοράζουν για το τραπέζι που στήνεται μετά το κούρεμα των προβάτων. Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα έχει μέλλον μόνο αν στηριχθεί στη νέα γενιά. Οι νέοι είναι πλέον μορφωμένοι, γνωρίζουν πολλά πράγματα και με την βοήθεια της πολιτείας μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι νέοι κτηνοτρόφοι του Λιβαδίου Ελασσόνας οι οποίοι προχώρησαν στη συγκρότηση ομάδας παραγωγών, αξιοποιώντας τα παραγόμενα προϊόντα, χωρίς μεσάζοντες. Βέβαια αυτό απαιτεί πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης από όλα τα μέλη της ομάδας. Οι παλιοί τσελιγγάδες το γνωρίζουν καλά και το εφαρμόζανε στα δικά τους χρόνια. Όπως αλληλοβοηθιούνται στο κούρεμα έτσι μπορούν να συνεργαστούν και στα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τον κλάδο τους.
Kourema provata 3
Δυστυχώς, δεν το κάνουν και αυτό είναι το αδύνατο σημείο απέναντι σε όλους αυτούς που αισχροκερδούν εις βάρος τους και της κτηνοτροφίας γενικότερα. Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι κουρεύουν νωρίτερα τα πρόβατα καθώς σε λίγες ημέρες θα μετακινηθούν για τα ορεινά. Οι γιορτές ορόσημο για τους κτηνοτρόφους και την μετακίνηση των κοπαδιών τους ήταν η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, όπου ανηφορίζανε για τα ψηλά βουνά και του Αγίου Δημητρίου που κατηφορίζανε για τον κάμπο. Στις γιορτές αυτές κλείνονταν και οι συμφωνίες με τους τσοπαναραίους και τους εμπόρους για την πώληση του γάλακτος, καλοκαιριού και χειμώνα, αντίστοιχα.  
πηγή