Το mythessalia είχε τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτεί το νέο μουσείο της Ακρόπολης και να ξεναγηθεί στους υπέροχους χώρους του μουσείου και να ταξιδέψει στο μακρινό παρελθόν. 

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θεμελιώθηκε το 2003, αλλά μόλις το 2009 άνοιξε τις πύλες του για το κοινό. Κτίστηκε με σκοπό να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Το νέο κτίριο αποτέλεσε μια συμβολική κίνηση για την επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκτίθενται περίπου 4.000 αρχαιολογικά ευρήματα που καλύπτουν ένα χώρο 14.000 τετραγωνικών μέτρων καλύπτοντας μια ευρεία χρονική περίοδο από τη Μυκηναϊκή περίοδο ως την Ρωμαϊκή και την Παλαιοχριστιανική Αθήνα. Η διαδρομή του επισκέπτη είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο για να προσφέρει μια αρχιτεκτονική και χωρική εμπειρία με αφετηρία την αρχαιολογική ανασκαφή μέχρι την αίθουσα του Παρθενώνα πίσω. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό φωτίζεται με φυσικό τρόπο για να παρουσιάζει τα ιδιαίτερα έργα γλυπτικής που απαιτούν διαφορετικές συνθήκες φωτισμού, ενώ σε πολλά σημεία του μουσείου τα δάπεδα είναι διαφανή για να επιτρέπουν την θέαση ορισμένων αρχαιοτήτων.
Τα εκθέματα του μουσείου εκτίθενται σε τέσσερα επίπεδα, ενώ το πέμπτο στεγάζει το εστιατόριο, το πωλητήριο και την αίθουσα επισήμων. Συγκεκριμένα, υπάρχει το επίπεδο της ανασκαφής που βρίσκεται κάτω από το κτίριο του μουσείου και στη συνέχεια ακολουθεί το πρώτο επίπεδο που παρουσιάζει τα ευρήματα των κλιτύων της Ακρόπολης. Στο δεύτερο επίπεδο παρουσιάζονται αντικείμενα από την μυκηναϊκή περίοδο ως την πρώιμη κλασική εποχή της Ακρόπολης, τα οποία διακρίνονται σε ενότητες με βάση τα θεματικά και χρονολογικά κριτήρια των εκθεμάτων. Στο ανώτατο επίπεδο του μουσείου βρίσκεται η αίθουσα του Παρθενώνα όπου εκτίθενται όλα τα σωζόμενα γλυπτά του μνημείου και φθάνουμε στο τελευταίο επίπεδο το πέμπτο όπου ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει στο εστιατόριο και να απολαύσει τη μοναδική θέα, την Ακρόπολη.
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης διακρίθηκε για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του και κατατάχθηκε σε μια σχετική λίστα με τα 50 καλύτερα Μουσεία του κόσμου. Διακρίθηκε και κατέκτησε σημαντικές θέσεις σε πολλούς διαγωνισμούς και λίστες.
Share on Google Plus
    Account Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου