Αστροβραδιά στον Άγιος Στέφανος ( Σωρός – Αλυκές)Την Παρασκευή 12η Αυγούστου και ώρα 21:00  η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος οργανώνει αστροβραδιά για να δώσει την ευκαιρία στους φίλους του έναστρου ουρανού   να παρατηρήσουν   την θεαματική πτώση των Περσειδών διαττόντων αστέρων. Φέτος, η απουσία της Σελήνης θα κάνει την παρατήρηση περισσότερων διαττόντων πιο εύκολη.
Ο χώρος όπου θα γίνει η αστροβραδιά, είναι το πλάτωμα  που βρίσκεται στα ανατολικά όρια του οικισμού Άγιος Στέφανος ( Σωρός – Αλυκές). Φθάνει κανείς στο πλάτωμα από την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου και  ακολουθώντας τις οδούς Αμαρυλλίδος, Αλόης και Γιασεμιών.
Θα υπάρχουν κίτρινες πινακίδες, από την είσοδο του οικισμού που θα δείχνουν την κατεύθυνση προς το εν λόγω πλάτωμα.
Κάθε χρόνο λίγο πριν τον δεκαπενταύγουστο, η βροχή διαττόντων των Περσείδων  κάνει χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα να ξενυχτήσουν μπροστά στο όμορφο θέαμα των διαττόντων που φωτίζουν τους σκοτεινούς ουρανούς
Οι διάττοντες αστέρες λέγονται αλλιώς και μετέωρα η πεφταστέρια, είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο, αλλά δημιουργούν εντυπωσιακές οπτικές εικόνες, που αξίζει κανείς να απολαύσει.
Η ετήσια πτώση  των Περσειδών διαττόντων αστέρων γίνεται αυτή την εποχή και οφείλεται στο γεγονός  ότι η Γη  περνά από την τροχιά του κομήτη  ΣΟΥΊΦΤ – ΤΑΤΛ, που ονομάστηκε έτσι  από τα ονόματα των αστρονόμων  που τον ανακάλυψαν το 1862. Ο κομήτης κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 135 χρόνια περίπου  και κάθε Αύγουστο, τα ίχνη – σωματίδια σκόνης της ουράς του κομήτη συναντούν την τροχιά της Γης, πέφτουν στην ατμόσφαιρα της με ταχύτητα 60 χιλιόμετρα περίπου ανά δευτερόλεπτο και  καίγονται, αφήνοντας φωτεινά ίχνη από υπερθέρμανση λόγω τριβής τους με την ατμόσφαιρα .
Share on Google Plus
    Account Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου