Γιατρός από τα Τρίκαλα ο καλύτερος… ταβλαδόρος στην Ευρώπη


Ακούγοντας τη λέξη Backgammon η σκέψη των περισσοτέρων πηγαίνει στο τάβλι. Μικροί και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες «καταφεύγουν» σε μία παρτίδα τάβλι για να περάσουν την ώρα τους, να ψυχαγωγηθούν και να εκτονώσουν την ένταση και το πάθος της στιγμής. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις –και δεν είναι λίγες- όπου το τάβλι ή backgammon περνάει σε άλλη διάσταση.
Αν και επίσημα δεν είναι άθλημα ωστόσο το backgammon διαθέτει Εθνική ομάδα και αθλητές που τιμούν τα ελληνικά χρώματα στις διεθνείς διοργανώσεις με τις διακρίσεις τους.
«Εδώ στην Ελλάδα γνωρίζουμε το τάβλι ως χόμπι του καφενείου, πρόκειται όμως για ένα δύσκολο πνευματικό άθλημα» εξηγεί ο κ. Χρήστος Γρούτσος, πρωταθλητής Ευρώπης το 2009 και νούμερο 53 στην παγκόσμια κατάταξη.
Ο γιατρός ΩΡΛ από τα Τρίκαλα έπαιζε τάβλι από τη μικρή του ηλικία. Ως φοιτητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήρθε σε επαφή με το Σύλλογο που προωθούσε το backgammon και άρχισε να ασχολείται σοβαρά μαζί του. «Το χόμπι μπορεί να γίνει και άθλημα. Ενώ οι περισσότεροι παίζουν για διασκέδαση εγώ ασχολούμαι με το τάβλι σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν το γνωρίζουν πολλοί.
Η πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ήταν τη δεκαετία του 1980 αν και μαρτυρίες αναφέρουν πως το παιχνίδι υπήρχε πριν από το 1940. Έτσι δημιουργήθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon που σκοπό έχει την εξάπλωσή του σε όλη τη χώρα και την διοργάνωση ημερίδων και τουρνουά. Τα τελευταία χρόνια το άθλημα έχει εξαπλωθεί. Με πρωτοβουλία παικτών από την Καρδίτσα, ιδρύθηκε ο πρώτος Σύλλογος στη Θεσσαλία και σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν η Λάρισα και τα Τρίκαλα. 
Αν και ασκεί αδιάλειπτα το λειτούργημα του γιατρού ΩΡΛ στα Τρίκαλα, στο ενεργητικό του καταγράφονται σπουδαίες διακρίσεις, όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2009, το Πρωτάθλημα Κεντρικής Ευρώπης το 2007, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων (3μελής ομάδα) το 2008, το Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Ελλάδος το 2013, το Πανευρωπαϊκό Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων το 2014, 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων το 2014, το πρωτάθλημα και κύπελλο Καρδίτσας και προετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά, το 2017, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.
Share on Google Plus
    Account Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου