Τις αρχαιότητες της Λάρισας που έκλεψαν οι Ναζί διεκδικεί ο δήμος

Από τους δήμους που πρωτοστατούν στην προσπάθεια να βρεθούν και να επιστραφούν αιρχαιότητες που άρπαξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής και με το τέλος της, είναι ο δήμος Λαρισαίων, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας ο Απόστολος Καλογιάννης.
Ο Δήμαρχος Λαρισαίων ανέφερε ότι η Λάρισα συγκαταλέγεται στις 37 πόλεις της Ελλάδας που υπέστησαν αυτού του είδους το πλιάτσικο, σύμφωνα με βιβλίο του Υπουργείου Πολιτισμού για απολεσθέντα αρχαία και άλλα αντικείμενα, το οποίο δεν ήταν γνωστό ως σήμερα.
«Βγαίνουμε μπροστά για να πιέσουμε το υπουργείο, ώστε να υπάρξει μια διεθνής αναφορά, μια διεθνής αναζήτηση. Δεν γνωρίζουμε πού μπορεί να βρίσκονται. Υποβάλαμε και εγγράφως στο υπ. Πολιτισμού το αίτημα.» τόνισε ο κ. Καλογιάννης.

Κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής εκλάπησαν μια σειρά από αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αγάλματα, όπως γυναικείο άγαλμα ύψους 0,70μ περίπου που είχε ζητήσει και είχε λάβει ο Γερμανός Διοικητής Λάρισας Κόλλερ από τον τότε νομάρχη. Επίσης έχουν κλαπεί από την τότε Δημοτική βιβλιοθήκη συλλογές αρχαίων, ρωμαϊκών και Βυζαντινών νομισμάτων καθώς και ένα σπάνιο βιβλίο, το οποίο πιθανολογείται ότι είναι ήταν η Βίβλος του Γουτεμβέργιου. Σημαντικές κλοπές και καταστροφές έγιναν και στις Συναγωγές, στη βιβλιοθήκη της Ισραηλίτικης κοινότητας κ.α.
ert.gr
Share on Google Plus
    Account Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου