Οι βέλτιστες πρακτικές για την προστασία και ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στη λειτουργία ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων (υποβρυχίων μουσείων) σε αρχαία ναυάγια πρόκειται να μελετηθούν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «BLUE MED», το οποίο θα υλοποιήσουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως συντονίστρια με άλλους 13 φορείς τεσσάρων χωρών της Μεσογείου.
Το BLUE MED, σεβόμενο τις αρχές της προστασίας των φυσικών και πολιτισμικών πόρων, στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της βιώσιμης και υπεύθυνης τουριστικής ανάπτυξης στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται πιλοτικές δράσεις λειτουργίας επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων σε συνδυασμό με τη δημιουργία κέντρων ευαισθητοποίησης των επισκεπτών και διάχυσης της γνώσης με τη συνεργασία εθνικών αρχών, πανεπιστημίων, ερευνητικών ινστιτούτων, οικονομικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας.
Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί στα πλαίσια του προγράμματος Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας και η υλοποίηση των δράσεών του αναμένεται να ξεκινήσει την από 1ης Νοεμβρίου 2016 με ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη 3ετία.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.8 εκατ. ευρώ και συντονίστρια είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε σύνολο 14 εταίρων, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια ενώ οι υπόλοιποι αφορούν σε φορείς λοιπών χωρών της Μεσογείου, όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κροατίας και της Κύπρου.

ert.gr


Share on Google Plus
    Account Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου