Εγκαινιάστηκε ο ξενώνας «Χαρά» για τους ενήλικες με αυτισμό

xenonas-eleftheria3
Mε 17 άτομα ηλικίας από 16 ετών και πάνω που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό άρχισε η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας «Χαρά» στη Λάρισα. Η δομή, μοναδική στο είδος της στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα, λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια στο χωριό Χαρά του πρώην δήμου Νίκαιας σε χώρο που διέθετε ο δήμος, ωστόσο κινδύνευε με κλείσιμο λόγω της δυσκολίας κάλυψης των εξόδων αλλά και της απόστασης που έπρεπε καθημερινά να διανύουν οι οικογένειες.
Έτσι, μετά από αίτημα του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν.Λάρισας, ο δήμος Λαρισαίων παραχώρησε οικόπεδό του στη συνοικία Νεάπολη Λάρισας, το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2009-2013 της Περιφέρειας Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ και σήμερα το νέο κτίριο της δομής εγκαινιάστηκε και επίσημα από τον Κώστα Αγοραστό και τον Απόστολο Καλογιάννη.
Δίπλα ακριβώς, στη λεωφ.Δημοκρατίας 115, βρίσκεται ο ξενώνας για άτομα με αυτισμό, δωρεά του Τάκη και της Δανάης Δημητρακοπούλου, του ομίλου «Ελευθερία».

Στο Κέντρο Ημέρας αναμένεται να ενταχθούν άμεσα ακόμη 3 άτομα με αυτισμό, ενώ εκκρεμούν δεκάδες αιτήσεις. Εκεί, από τις 8 το πρωί ως τις 15.00, το προσωπικό, 9 άτομα, ψυχολόγοι, γυμναστές, ειδικοί παιδαγωγοί και φροντιστές, κάνουν λογοθεραπείας, ασκήσεις, ψυχοκινητική και απασχολούν δημιουργικά τα άτομα με αυτισμό.
Ο στόχος που έχει τεθεί από τη διοίκηση της ψυχοκοινωνικής δομής αλλά και το σύλλογο γονέων είναι το Κέντρο Ημέρας για άτομα με αυτισμό να λειτουργεί και απογευματινές ώρες ώστε να εξυπηρετηθούν ακόμη περισσότερες οικογένειες.
Στη δομή Χαρά ΙΙ, που λειτουργεί στην οδό Χαλκιοπούλου μόνο για παιδιά με αυτισμό από 2,5 ως 10 χρόνων, παρακολουθούν τις δράσεις 38 παιδάκια, με δεκάδες ακόμη αιτήσεις να μην έχουν ικανοποιηθεί.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων , κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό ν. Λάρισας Έρη Καλογεροπούλου ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο Λαρισαίων, τον προηγούμενο δήμαρχο Κιλελέρ Ρ. Κομήτσα για την ως τώρα φιλοξενία, τον Κ. Τζανακούλη καθώς επί των ημερών του υπεγράφη η σύμβαση και τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και να προσπαθήσουν τώρα και για τη «Χαρά ΙΙ» ώστε να έρθει κοντά με τις άλλες δυο δομές ( για τους ενήλικες και τον ξενώνα).
Η λειτουργία της «Χαράς» υπάγεται και χρηματοδοτείται από το υπουργείο υγείας.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια :