Στο μότο… κάντο όπως η μητέρα φύση αποτυπώνεται η φιλοσοφία του βιομιμητισμού στην Ελλάδα, αφού η φύση δείχνει το δρόμο για να βρεθούν λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και τη… NASA στο διάστημα.
Κάπως έτσι ήρθε η NASA στη Λάρισα στο πλαίσιο του NASA SPACE APPS CHALLENGE που φιλοξενήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλική πρωτεύουσα, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στην πλατεία Ταχυδρομείου. Και κάπως έτσι πριν μερικά χρόνια η πρόεδρος της Ένωσης Βιομιμητισμού Ελλάδος Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου, πήρε το ερέθισμα να ασχοληθεί με τον βιομιμητισμό παρατηρώντας τα ανάγλυφα της ερήμου στο Ντουμπάι.

Στην εκδήλωση της Λάρισας δύο ομάδες με τις καινοτόμες ιδέες τους, προκρίθηκαν για να αξιολογηθούν στον παγκόσμιο διαγωνισμό μαζί με καινοτόμες προτάσεις από 61 χώρες και μία ομάδα μέσα από το εικονική πλατφόρμα με μία ιδέα γενικής έμπνευσης. Επίσης, ξεχώρισε και μια πρόταση η οποία υποβλήθηκε στο διαδίκτυο και η οποία θα τεθεί σε παγκόσμια διαδικτυακή ψηφοφορία.
Οι ιδέες που διακρίθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

1ο Βραβείο: “Space Gravity Suit” – Δημιουργία νέας, καινοτόμας στολής για τους αστροναύτες με στοιχεία βιομιμητισμού (Ομάδα Space Gravity Suit – Έλενα Βελή, Βασιλαπόστολος Ουρανής, Στεφανούλη Βασιλική, Προφητηλιώτης Γιώργος, Γιώργος Ντάλης). Για περισσότερες πληροφορίες (https://2016.spaceappschallenge.org/challenges/space-station/astrocize/projects/space-gravity-suit)
2ο Βραβείο: “IKARUS NOT” – Δημιουργία εφαρμογής διάγνωσης της πιθανότητας ακύρωσης ή μη των πτήσεων αεροπλάνων με βάση τις καιρικές συνθήκες (Ομάδα IKARUS NOT – Ευαγγελία Παππά, Νικόλαος Μαρίνος, Αλεξάνδρα Καραθάνου). Για περισσότερες πληροφορίες (https://2016.spaceappschallenge.org/challenges/aero/clear-for-take-off/projects/ikarus-not)
3ο Βραβείο: “PADMA” Worldwide Virtual Neighborhood (χωρίς δικαίωμα κρίσης από τη NASA)

Από τις υπόλοιπες εφαρμογές γενικής έμπνευσης που δεν κάλυπτε κάποια πρόκληση της NASA και καλύτερης ιδέας virtual που μπορεί να βελτιώσει προκλήσεις τις ανθρωπότητας και του κόσμου ήταν το Padma. (Ομάδα Padma – Βασίλειος Κορομπίλιας, Κωνσταντίνα Γρηγοροπούλου). Για περισσότερες πληροφορίες (http://padma.dvrgnt.org/)