Πιλοτικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος


Η διδασκαλία του εβραϊκού Ολοκαυτώματος αποτελεί διεθνώς μια καταξιωμένη εκπαιδευτική προσέγγιση εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα από τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος  οι μαθητές έρχονται σε επαφή με μια ‘σκοτεινή’ περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας και  προβληματίζονται για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή.
Στο πλαίσιο των δράσεων που γίνονται στα σχολεία με αφορμή στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την  Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και τις εκδόσεις ‘Καλειδοσκόπιο’ οργανώνουν  πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος σε μαθητές Δ΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού.
Σκοπός του προγράμματος  είναι η διδακτική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος και της αντίστοιχης ιστορικής περιόδου μέσα από διαδραστικές  δραστηριότητες, συμβατές με την νοητική ηλικία και το γνωστικό υπόβαθρο των μαθητών. Παράλληλα προβλέπεται να γίνει σύνδεση του παραπάνω εκπαιδευτικού προγράμματος με το προσφυγικό ζήτημα ώστε να συζητηθούν θέματα που εστιάζουν στην ξενοφοβία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η πιλοτική εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί καταρχήν σε τέσσερα σχολεία της Μαγνησίας (6ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς, Δημοτικό Σχολείο Σέσκλου), ενώ σε επόμενη φάση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα σχολεία εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον. Την εμψύχωση του προγράμματος έχει αναλάβει η εκπαιδευτικός κ. Θεοδοσία Ράπτου, ενώ την επιστημονική ευθύνη έχει ο επίκουρος καθηγητής κ. Κώστας Μάγος.
ert.gr
Share on Google Plus
    Account Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου