Για να κάνει κάποιος σκι στον Όλυμπο, θα πρέπει να απευθυνθεί στο στρατόπεδο του ΚΕΟΑΧ (Κέντρο εκπαίδευσης ορεινού αγώνα χιονοδρομιών). Το ΚΕΟΑΧ βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820 μ. Οι εγκαταστάσεις του, συνολικής εκτάσεως 100 στρεμμάτων, ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

 Όλη η περιοχή έχει κηρυχθεί ως Εθνικός Δρυμός από το 1938 για τη διατήρηση της άγριας χλωρίδας, πανίδας και του φυσικού τοπίου. Στο στρατόπεδο φθάνουμε οδικώς από τη Λάρισα μέσω Ελασσόνας ή την Κατερίνη μέσω Ολυμπιάδας και Σπαρμού.Τα αυτοκίνητα παραμένουν εκτός στρατοπέδου.Η λειτουργία του κέντρου είναι δωρεάν.
Για την είσοδό σας πρέπει απαραιτήτως να έχετε την ταυτότητα ή το διαβατήριο σας.Καταγράφεται σε χάρτες και τουριστικά φυλλάδια και ως «Χιονοδρομικό Κέντρο Ολύμπου».O επισκέπτης έχει την δυνατότητα να κάνει χρήση των τριών αναβατήρων (lift) που λειτουργούν στο κέντρο. Για τις ώρες λειτουργίας μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί από το Κέντρο με την άφιξή του σ’ αυτό. Οι αναβατήρες που διαθέτει το κέντρο είναι ένας μικρός (babylift) 40 μ και δύο συρόμενοι 1200 και 850 μ. αντίστοιχα οι οποίοι λειτουργούν εν σειρά δυναμικότητας 850 ατόμων /ώρα και εγκαταστάσεις ενδιαίτησης. Το ΚΕΟΑΧ λειτουργεί ως Στρατιωτική Μονάδα με χιονοδρομικές εγκαταστάσεις και όχι ως εγκεκριμένο Χιονοδρομικό Κέντρο.
Για τη διαμονή παρέχονται 2 καταφύγια, το κύριο με δυναμικότητα να καλύψει διανυκτέρευση 40 ατόμων με κλίνες στρατιωτικού τύπου με στρώματα, τουαλέτα, λουτρό, και το βοηθητικό που αποκαλείται και ως «καταφύγιο ανάγκης» στο υψηλότερο σημείο του κέντρου για 10 άτομα.
Στο ΚΨΜ, ο επισκέπτης έχει δυνατότητα αγοράς αγαθών, όπως ροφήματα, φαγητό αναμνηστικά είδη κλπ..
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΥΜΠΟΥ
Βρυσοπούλες: 2493023467

Share on Google Plus
    Account Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου